Klett

24.10.2018, 18:26

„Upoznajte Vuka i Dositeja!” Jovane Kulauzov Reba

U toku jedne neobične noći, spomenici Vuka i Dositeja će oživeti: to je uvod u ludu i zabavnu avanturu, u kojoj će se iznenada naći dva velikana srpske kulture. Kroz niz neočekivanih dogodovština, uz obilje smeha i komike, pred čitaocima se razmotava priča o životu, stvaralaštvu i značaju Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića.

Knjiga je posvećena mališanima od 6 do 10 godina, koji će, na zabavan i duhovit način, lako i jednostavno steći znanja o srpskoj kulturi, istoriji i književnosti. Ideja autorke je u svim njenim knjigama za decu ista: da se srpska kultura i istorija predstave najmlađoj publici na način koji je njima najbliskiji: sažeto, slikovito i sa puno smeha. Zato je knjiga obogaćena izuzetnim ilustracijama Mladena Mutavdžića, koji je oživeo likove Vuka i Dositeja, poigravajući se animacijom iz kompjuterskih igara i stripa. S obzirom na to da su ovogodišnji nacionalni rezultati male mature pokazali da je, nažalost, učenicima lik Dositeja Obradovića gotovo nepoznat, knjiga „Upoznajte Vuka i Dositeja!” se ujedno nameće i kao odlična dopuna za časove srpskog jezika u školi.


O autorki
Jovana Kulauzov Reba (1975) je autorka prvih slikovnica o dinastiji Nemanjića, knjige za decu „Mihajlo Pupin”, edicije slikovnica o srpskim princezama i dvojezične knjige za decu „Jovan i Agneš”. Doktorirala je srpsku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i bavi se naučnim radom iz oblasti imagologije i ginokritike, te redovno objavljuje radove u mnogim naučnim časopisima. Objavila je dve monografije: „Ženski Istok i Zapad”, „Misticizam Jele Spiridonović Savić” i priredila dve knjige: „Čežnje Jele Spiridonović Savić” i roman Milice Janković „Mutna i krvava”. Profesorka je književnosti u Karlovačkoj gimnaziji.