Klett

17.10.2018, 12:43

Čitalački maraton 2 - Glavni žiri glasao za pet najboljih romana!

Na konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce stiglo je 435 rukopisa. Konkurs je zatvoren 15. aprila 2018. godine.

Stručni žiri, koji čine Petar Arbutina, Dragana Ćećez-Iljukić i Krsta Popovski, eminentni književni kritičari i profesori srpskog jezika i književnosti, u najuži izbor odabrao je pet romana.

Glavni žiri, sastavljen od 157 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama širom Srbije, glasanjem je rangirao pet romana iz užeg izbora i proglasio pobednički roman.

Nagrađeni romani koji čine drugo kolo edicije Čitalački maraton:

  1. Mina D. Todorović - JAJE, MLEKO, VODA..., prva nagrada
  2. Biljana Lana Maksimović – OSNOVCI
  3. Biljana Marković Jevtić - NAVIJAM ZA ŠAPTAČA
  4. Ivana Knežević - KAD DNEVNIK PROGOVORI
  5. Boris Jašović - EX YU PIONIR

Biografije nagrađenih autora pročitajte OVDE.

U Vukovoj zadužbini u Beogradu, 31. oktobra 2018. godine održava se svečana konferencija na kojoj će autorki prvoplasiranog romana biti dodeljena glavna nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara.

Akcija se nastavlja otvaranjem Čitalačkih klubova u osnovnim školama. Do sada je otvoreno 520 klubova, a očekuje se uključivanje još škola u kojima će se formirati klubovi. Urednici i autori Izdavačke kuće Klett pripremiće i ove godine kreativnu metodičku aparaturu kao podršku nastavnicima za održavanje pet radionica u toku školske godine. Polazeći od svog čitalačkog iskustva, učenici će imati mogućnost da aktivnim učešćem vežbaju da argumentovano brane svoj stav, podignu govorničke veštine, izgrade kritički odnos prema sebi i drugima i usvoje umeće komunikacije. Nakon održanih svih pet radionica, učenici članovi Čitalačkih klubova glasaće za prvi roman po svom izboru.

Prvoplasirani roman je odštampan u tiražu od 10.000 primeraka i biće poslat kao poklon svim učenicima članovima kluba, a ostali romani iz drugog ciklusa biće dostupni članovima kluba uz popust od 70%.

Svi zainteresovani koji nisu članovi čitalačkih klubova mogu da se pretplate na SVIH PET romana sa popustom od 30% po ceni od 2.534 dinara tako što će popuniti formular na kraju ove stranice. Romani će pretplatnicima biti dostavljani sukcesivno u narednim mesecima kako budu pristizali iz štampe.

 

Pretplatite se

 

Pratite vesti na sajtu i na našoj Fejsbuk stranici u vezi sa daljim aktivnostima Čitalačkih klubova.