Klett

23.10.2017, 16:01

Dodeljena nagrada autoru pobedničkog romana u akciji Čitalački maraton

Na konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce stiglo je preko 200 rukopisa. Konkurs je zatvoren 30. jula 2017. godine.

Stručni žiri, koji čine Petar Arbutina, Dragana Ćećez-Iljukić i Krsta Popovski, eminentni književni kritičari i profesori srpskog jezika i književnosti, u najuži izbor odabrao je osam romana.

Glavni žiri, sastavljen od 142 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama širom Srbije, glasanjem je odabrao pet romana iz užeg izbora i proglasio pobednički roman.

Nagrađeni romani koji čine prvo kolo edicije Čitalački maraton:

  1. Branka Trifunović – JA, ALEKSIJA, prva nagrada
  2. Radisav Milić – KAD SU SE DRUGI PUT RAZVELI MOJI RODITELjI
  3. Mirko Jovanović – PERO PTICE DODO
  4. Violeta Ivković – BLOGERKA
  5. Svetlana Živanović – NEOBIČNI ĐACI

Biografije nagrađenih autora pročitajte OVDE.

U Vukovoj zadužbini, u Beogradu, 19. oktobra 2017. godine održana je svečana konferencija na kojoj je autorki prvoplasiranog romana dodeljena glavna nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara.

Akcija se nastavlja otvaranjem Čitalačkih klubova u osnovnim školama. Do sada je otvoreno preko 300 klubova, a očekuje se uključivanje još škola u kojima će se formirati klubovi. Urednici i autori Izdavačke kuće Klett pripremiće kreativnu metodičku aparaturu kao podršku nastavnicima za održavanje pet radionica u toku školske godine. Polazeći od svog čitalačkog iskustva, učenici će imati mogućnost da aktivnim učešćem vežbaju da argumentovano brane svoj stav, podignu govorničke veštine, izrade kritički odnos prema sebi i drugima i usvoje umeće komunikacije. Nakon održanih svih pet radionica, učenici članovi Čitalačkih klubova glasaće za prvi roman po svom izboru.

Prvoplasirani roman je štampan u tiražu od 20.000 primeraka i biće poslat kao poklon svim učenicima članovima kluba.