Klett

25.07.2016, 15:36

Gordani Vlajić dodeljena nagrada za najbolju dečju knjigu „Zaistinska srpska bajka”

Na Devetoj Međunarodnoj umetničkoj koloniji Krčedin, po prvi put je dodeljena nagrada za dečju književnost koja je pripala Gordani Vlajić za knjigu „Zaistinska srpska bajka” u izdanju IK „KLETT”.

Više od 180 učesnika ove tradicionalne manifestacije, ove godine predvode Matija Bećković i katarska umetnica Hanadi Al Darviš.

Tradicionalnu Međunarodnu umetničku koloniju u Krčedinu su, u četvrtak 21. jula u 20 sati, u Domu porodice Jakšić, otvorili akademik Matija Bećković i slikarka Hanadi Al Darviš, predsednica Departmana za za vizuelne umetnosti Ministarstva kulture Katara.

Ove godine je po prvi put ustanovljena i uručena nagrada „Krčedinče”, za najbolju dečju knjigu objavljenu između dve međunarodne umetničke kolonije u Krčedinu.

Prva laureatkinja je Gordana Vlajić, književnica, koja je nagradu dobila za knjigu „Zaistinska srpska bajka”.

U veoma luksuznom izdanju i sa raskošnim ilustracijama Vladimira Volođe Sivčeviča, knjigu je objavila Izdavačka kuća „KLETT”. Čine je trideset priča od kojih se, kako autorka kaže „postaje zauvek neizgubljiv”, a reč je o srpskoj istoriji od Svetog Save do danas, ispričane na deci razumljiv način uz naraciju koja odlikuje najveće pisce bajki za decu. Ljubivoje Ršumović je o knjizi izjavio da predstavlja zamaman udžbenik istorije kakav nedostaje našim osnovnim školama. Istog mišljenja je bio i žiri za dodelu novoustanovljene nagrade za najbolju dečju knjigu, a u sastavu književnika Miodraga Jakšića, književnika i satiričara Aleksandra Čotrića i književnika Vladimira Blagojevića.

Fotografije sa dodele nagrade načinio Predrag Bezbradica.