Klett

22.02.2018, 17:28

Želite li da budete član Glavnog žirija i da oformite Čitalački klub? Prijavite se!

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Izdavačka kuća Klett nastavila akciju Čitalački maraton.

Čitalački maraton nije profitabilna, već društveno odgovorna akcija.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je ovu akciju s ciljem da se nastavnici srpskog jezika u osnovnim školama podstaknu da formiraju čitalačke klubove od početka školske 2018/19. godine i da tako stimulišu učenike da čitaju dodatnu literaturu (DOPIS).

Akcija Čitalački maraton sastoji se od nekoliko segmenata:

 1. Nagradni konkurs za neobjavljeni roman namenjen čitaocima od 11 do 14 godina. Autori iz cele Srbije moći će da konkurišu sa svojim romanima. Više o ovom segmentu pogledajte OVDE.
   
 2. 100 nastavnica/ka srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama sačinjavaće Glavni žiri. Članovi Glavnog žirija biraće najbolji od pet romana koji su ušli u uži izbor po preporuci Stručnog žirija.
  Prvih sto nastavnika koji se prijave da budu članovi žirija dobiće rukopise pet romana koje će čitati do 30. 06. 2018. kada će nam poslati svoje ocene romana. Roman sa najvišom prosečnom ocenom biće proglašen pobedničkim romanom. Svih pet romana iz užeg izbora biće urednički oblikovani i objavljeni uz metodičku aparaturu pomoću koje će lektira moći da se obradi.
   
 3. Formiranje Čitalačkih klubova u školama.
  Prvih 100 nastavnika koji se prijave za formiranje Čitalačkog kluba u svojoj školi biće i članovi Glavnog žirija. Klub će održati pet radionica u toku školske godine, svaku u trajanju od jednog školskog časa. Za sve radionice nastavnici će dobiti detaljne instrukcije za rad. Tema za svaku od radionica biće jedan od romana iz užeg izbora.
  Svi učenici koji budu članovi kluba dobiće pobednički roman na poklon.
  Na kraju pete radionice nastavnici će dati članovima kluba formular da ocene svih pet romana i urade kratak test. Nastavnici će nam dostaviti formulare za glasanje i testove kako bismo utvrdili koji roman je po izboru dece članova kluba najbolji roman.
  Na kraju školske godine biće održano izvlačenje gde će 50 učenika, koji su popunili formular za ocenjivanje i test, biti nagrađeno vrednim nagradama.
  Nastavnici koji postanu članovi Glavnog žirija, oforme čitalački klub i održe radionice kao i finalno testiranje i glasanje, pre prijema neobjavljenih romana potpisaće ugovor o saradnji na projektu sa izdavačkom kućom Klett.
   
 4. Ponovno raspisivanje konkursa za neobjavljeni roman, kako bi se odabrali romani i teme za narednu školsku godinu.

 

Prijava za formiranje Čitalačkih klubova

 

Osobe za kontakt i više informacija:

mr Mirjana Ilić, 063/1078 537, citalackimaraton@klett.rs
Jelena Đolnić, citalackiklub@klett.rs