Klett

07.04.2018, 09:25

Usvojen Zakon o udžbenicima - omogućena digitalizacija nastavnog sadržaja

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak 05.04.2018. Zakon o udžbenicima, koji omogućava digitalizaciju nastavnog sadržaja, odnosno pravljenje i izdavanje digitalnih udžbenika. Ta rešenja, kako je ocenjeno, znače jeftinije, pravednije i dostupnije obrazovanje za sve učenike, zanimljivije i funkcionalnije, što bi trebalo da dovode do unapređivanja učeničkih kompetencija.

Pojednostavljena su rešenja i precizirani rokovi za podnošenje i odobravanje udžbenika, kao i mogućnost nabavljanja preko škole, odnosno đačke zadruge što bi ukinulo sivo tržište i razne posrednike, a ukida se i procenat koji je doveo do ukrupnjavanja tržišta.

Ostaje obaveza korišćenja odabranih udžbenika za ciklus od četiri godine, ali je u izuzetnim slučajevima, na predlog škole i uz pribavljeno mišljenje Ministarstva, ostavljena mogućnost da u opravdanim slučajevima dođe do promene izabranih udžbenika. Zakonom je predviđeno i formiranje Centra za niskotiražne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, prilagođenih deci sa posebnim potrebama, za srednje stručne škole. Ukidaju se liste ocenjivača udžbenika, i precizirano je ko može biti pregledač, da bi se izbegao sukob interesa i proces bio transparentniji.

Predlog Zakona o udžbenicima koji je bio u skupštinskoj proceduri možete pročitati OVDE.

Pogledajte izveštaje o usvojenom zakonu na portalima medijskih kuća:

http://rs.n1info.com/a377508/Vesti/Usvojen-Zakon-o-Nacionalnom-okviru-kvalifikacija-Srbije.html
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3096282/poslanici-glasaju-o-pet-zakonskih-predloga.html
https://naslovi.net/2018-04-05/danas/digitalizacija-nastavnog-sadrzaja/21465681